Skip to main content

RTG - Milijarna tuberkuloza

 


Milijarna tuberkuloza je potencijalno fatalan oblik diseminirane bolesti zbog hematogenog širenja bacila tuberkuloze u pluća i druge organe. 

To rezultira stvaranjem tuberkuloznih žarišta veličine sjemena prosa (1 do 2 mm). Termin milijarna tuberkuloza prvi je koristio John Jacobus Manget 1700. godine dok je opisivao patološki uzorak koji ima sitne tuberkule slične sjemenkama prosa. Potječe od latinske riječi miliarius, koja se odnosi na sjemenke prosa. 

Diseminirana tuberkuloza se definira kao istovremeno zahvatanje najmanje dva nesusjedna organa u tijelu ili infekcija krvi, koštane srži ili jetre. Milijarne mrlje na rendgenskom snimku grudnog koša klasičan su znak koji ukazuje na dijagnozu milijarne tuberkuloze. Milijarna tuberkuloza je klasifikovana kao plućna i vanplućna tuberkuloza.


Comments

Popular posts from this blog

RTG kod atelektaze pluca

Na slici kompletna atelektaza pluca lijevo. Za razliku od izliva perkutorni nalaz je drugaciji. Izliv daje perkutornu muklinu.  Za uho koje nije naviknuto na perkusiju obavezno simetricno perkutovati. 🥼 Takodje kod atelektaze nema potiskivanja srca u kontra stranu na snimku.

EKG kod plucne embolije

 

Tipovi anemije