Skip to main content

Da li znate legendu o cvijetu mimoze?

 Da li znate legendu o cvijetu mimoze?


Mimoza je biljka koja potiče iz Australije. Zanimljivo je po tome što svoju ljepotu pokazuje tek kada je sve oko nje mirno, na najmanju smetnju savija listove i treba joj oko 15 do 20 minuta da ih ponovo otvori.

Legenda o mimozi kaže da je nekada davno u Australiji blizu okeana zivio par koji se mnogo volio. Mladić, sin ribara, bio je lijep, sjajne crne kose i jako inteligentan. Njegova djevojka, koja je bila veoma lijepa i plemenita, voljela je žutu boju, poticala je iz aristokratske porodice. Ali porodica je primorala djevojku da se uda za vojvodu. Posle mnogih primjedbi i ubjeđivanja, ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i pecanje i odlazi u planine da radi kao šumski čuvar, da bi zaboravio svoju ljubav. Ali čim je mladić zakoračio u šumu, izbio je veliki požar. Spašava šumu uprkos opasnosti i gine u požaru. Čuvši vijest o mladiću, devojka bježi od svog muža u planine gdje pronalazi njegovo izgorjelo tijelo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mjestu gde je ljubavni par umro, pojavljuju se prelijepi mirisni žuti cvijetovi mimoza.

Mimoza je značajan simbol među mnogim narodima. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvijet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart, kada se ženama poklanja buket ovog žutog cvijeća. Mimoza je takođe simbol luksuza i moći. Označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i dobrotu. Na jeziku cvijeća, ovaj cvijet znači poruka vjerne ljubavi. 




Comments

Popular posts from this blog

RTG kod atelektaze pluca

Na slici kompletna atelektaza pluca lijevo. Za razliku od izliva perkutorni nalaz je drugaciji. Izliv daje perkutornu muklinu.  Za uho koje nije naviknuto na perkusiju obavezno simetricno perkutovati. 🥼 Takodje kod atelektaze nema potiskivanja srca u kontra stranu na snimku.

EKG kod plucne embolije

 

Tipovi anemije